بیمارستان نهادی است بسیار ضروری که برای تداوم حیات و حفظ جان انسان ها و بازگشت به تندرستی به تدریج در زندگی انسان ها پدیدار گشته است و همراه علوم و فنون و با تکامل مهارت ها ، پس از گذشت سالیان دراز به شکل امروزی درآمده است. که در جوامع مختلف نیز با توجه به وضعیت اقتصادی آن جامعه و انتظارات گیرندگان خدمات ، شاهد تفاوت های فراوانی در بین بیمارستان ها میباشیم و نکته قابل توجه این است که در هر بیمارستانی در صورت عدم رعایت موازین بهداشتی ، انواع عفونت ها شیوع پیدا می کنند.
بهداشت محیط بیمارستان شامل کلیه اقداماتی است که از انتقال عوامل بیماری زای محیط خارج به داخل بیمارستان و بالعکس جلوگیری میکند . در این راستا عوامل محیطی همچون آب ، غذا ،فاضلآب ، هوا ، زباله و ... باید به نحوی کنترل شوند تا علاوه بر ایجاد محیطی بهداشتی سالم ، به بهبود بیماران نیز کمک نماید.
ضدعفونی آب بیمارستانی
اثر اکسیژن فعال روی میکروارگانیسم ها بسیار موثرتر از کلر می باشد. دلایل استفاده از اکسیژن فعال در تصفیه آب به شرح زیر است:
- ضدعفونی و از بین بردن باکتری ها، انگل ها، قارچ ها و... و همچنین کنترل رضد جلبک ها
- حذف ترکیبات شیمیایی پایدار مانند کود و سموم شیمیایی، حشره کش ها، شوینده ها، رنگ ها و...
- بهبود خط انعقادسازیف معلق سازی، زلال سازی و فیلتراسیون
- زودون آهن، منگنز و دیگر فلزات سنگین
- کاهش تشکیل تری هالومتان ها و پیش سازی های آنها
- تبدیل BOD به COD و جذب BOD
- بهبود مزه آب
تصفیه فاضلاب بیمارستانی
استفاده از تصفیه خانه های متداول با استفاده از فرآیند لجن فعال در بیمارستان ها و درمانگاه ها به دلیل کمبوذد فضا امکان پذیر نیست و مشکلات زیادی از جمله بوهای نامطبوع در محیط و تکثیر و رشد جانوران موذی از قبیل موش و حشرات در کنار سیستم لجن فعال باغث نشر و گسترش آلودگی در محیط های بهداشتی می گردد. یکی از راه های متداول جهت کنترل بو، اکسیداسیون با اکسیژن فعال است. اکسیژن فعال مولکول های آلی بوزا با زنجیره های بلند را اکسید کرده و آنها به ترکیبات کوچکتر که بو ندارد، تبدیل می کند.
اکسیژن فعال سبب افزایش غلظت اکسیژن در پساب خروجی تا حد اشباع می گردد. زیرا اکسیژن فعال به سرعت به اکسیژن تجزیه می شود این امر موجب حذف نیاز به هوادهی مجدد پساب برای رعایت استانداردهای کیفیت آب از لحاظ اکسیژن محلول می شود. لجن فعال، محیط رشد مناسب برای میکروارگانیسم های بیماری زا نیز می باشد و این امر مراکز درمانی را با خطرات جدی روبرو می نماید. در نتیجه نیاز مبرم به سیستمی است که علاوه بر پالایش فاضلاب، جلوگیری از شیوع آلودگی در محیط بهداشتی را نیز انجام دهد.
مطالعات اپیدمیولوژی طی دهه های اخیر نشان داده است که شیوع بیماری های میروسی مانند هپاتیت به خاطر ناتوانی کلر در نابودی ویروس های آب و فاظلاب نیز بوده است.
لازم به ذکر است که کلرینه کردن بسیاری از میکروارگانیسم ها را از بین می برد اما به دلیل عواقب بهداشتی و سمیت کلریناسیون و سخت تر شدن معیارهای تخلیه فاضلاب های خروجی و اثرات منفی بر روی محیط زیست، عوامل گندزدایی دیگر نظیر اکسیژن فعال، اشعه فرابنفش، آب اکسیژنه و... پیشنهاد شده اند که میان این مواد اکسیژن فعال به عنوان موثرترین آنها شناخته شده است.
محققانFRP تایید کردند که اکسیژن فعال نسبت به کلر و سایر مواد ضدعفونی کننده ایمن تر است. کسیژن فعال می تواند تقریبا تمامی فاضلاب ها را تصقیه و همزمان ضدعفونی کند همچنین در فضای محدودی عمل پالایش و ضدعفونی را روی طیف وسیعی از آلاینده های فاضلاب انجام می دهد. در حالی که هیچگونه مشکل بو، آلودگی ثانویه و به وجودآمدن حشرات در این سیستم وجود ندارد.
تصفیه و ضدعفونی زباله های شیمیایی و عفونی بیمارستان ها
پسماندهای بیمارستانی کلیه مواد زائدی است که در مراکز و موسساتی از قبیل بیمارستان ها، مراکز بهداشتی درمانی، آزمایش های تشخیص طبی و تحقیقاتی و سایر مراکز مشابه تولید می شود.
آلودگی های زیست محیطی و گسترش بیماری های مانند هپاتیت و ایدز، ناشی از عدم توجه به مدیریت مواد زائد بیمارستانی از قبیل تماس کودکان با مواد دور ریخته شده، استفاده معتادان از سرنگ های مصرف شده آلوده به ویروس ایدز و هپاتیت B و همچنین تماس کارگران بیمارستان با زباله های عفونی، صورت گرفته است.
اکسیژن فعال سریعا مواد شیمیایی موجود در محیط را اکسید می نماید و نتیجه این اکسیداسیون تنها اکسید اجزا و اکسیژن می باشد که کاملا زیست محیطی است. اکسیژن فعال به دلیل پتانسیل اکسیداسیون بالا در محیط پایدار نیست و پس از مدت کوتاهی تبدیل به مولکول پایدار اکسیژن می گردد.
ضدعفونی هوا و محیط بیمارستان ها
یک عامل آلودگی محیط، ویروس ها منتشر شونده در محیط بوسیله عطسه و سرفه می باشد. ضدعفونی با اکسیژن فعال به صورت پیوسته در حین کار و بدون تخلیه مکان انجام می گیرد و در نتیجه به طور مرتب میزان آلودگی در محیط کاهش می یابد. امروزه در ایران به صورت متداول برای کنترل آلودگی هوا از فیلترهای هوا استفاده می شود. این نوع فیلترها عمدتا برای جداسازی ذرات 30 درصد میکرون به بالا طراحی می شود و راندمان این فیلترهابر مبنای میزان جذب ذرات بالاتر از 30 درصد می باشد. اما اکسیژن فعال با خاصیت ضدعفونی کنندگی و پاک کنندگی هوا، بر کاهش بار میکروبی موثر می باشد و در نتیجه سیستم هوا روی کاهش ذرات موثر بوده و هیچ گونه کاهش میکروبی برای آن اعلام نگردیده است.
بوزدایی محیط بیمارستان ها
در خلال چند سال گذشته، کنترل بو که از شاخص های مشهود آلودگی هوا است یکی از مشکلات اصلی در طراحی و بهره برداری تاسیسات جمع آوری، تصفیه و دفع فاضلاب با سیستم لجن فعال بوده است. در اکثر سیستم هایی که تاکنون برای بوزدایی استفاده می شده است. اقدام به استفاده از بوهای پوششی برای پنهان نمودن بوی نامطلوب انجام گرفت است که این عمل نه تنها بوی نامطلوب را از بین نمی برد بلکه حجم آلاینده های بوزا در محیط را افزایش می دهد.
در حال حاضر، به اثبات رسیده است که بوی هر مولکول احتمالا به ساختار کل آن مولکول مربوط می شود لذا با تخریب ساختار مولکول به وسیله اکسیاسیون با یک ماده اکسیدکننده می نوان بوی آن را به صورت موثر از بین برد. اکسیژن فعال به دلیل الاینده محیط زیست نبودن، قوی ترین و موثرترین رفع کننده بوهای نامطبوع مانند گازهای شیمیایی (مانند آروماتیک ها و...) و بوهای ناشی از حیوانات، کپک، قارچ، دود دخانیات و... است.
اکسیژن فعال علاوه بر قابلیت بوزدایی یک ضدعفونی کننده بسیار قوی نیز می باشد و ویژگی هایی نظیر قابلیت تجزیه ترکیبات سمی شیمیایی و نیز کشتن انواع میکروارگانیسم ها، اعم از باکتری ها و ویروس ها، اکسیژن فعال را به مهم ترین عامل پاک کننده محیط تبدیل کرده است.
لوتوس تجهیز کاسپین به طراحی، تولید و عرضه تجهیزات تصفیه آب و فاضلاب در ظرفیت مورد نظر میپردازند که برای برقراری ارتباط با این تیم و اطلاع از ویژگی های هر یک از محصولات و دریافت مشاوره رایگان قبل از خرید باما در ارتباط باشید.